Polskie jedzenie należy do najsmaczniejszych na świecie. To co nas wyróżnia spośród innych państw to na pewno niezapomniany smak i zapach potraw. Wszyscy na całym świecie chwalą nasze jedzenie, uważając nasze dania za prawdziwe przysmaki.
Najbardziej znane polskie potrawy to przede wszystkim: pierogi, kasza, kluski, gołąbki, kotlet schabowy, kotlet mielony, bigos, galareta mięsna, golonka, zupy (żurek, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony) czy też podawany prawie na każdych uroczystościach rosół. Polacy nie mają sobie równych tak samo, jeżeli chodzi o słodkości nasze ciasta należą do najlepszych na świecie. Wśród nich są między innymi stefanka, miodownik czy pleśniak.
Polska ma fantastyczne jedzenie, a co za tym idzie wyjątkowych i jedynych w swoim rodzaju kucharzy. Należy do nich między innymi Wojciech Modest Amaro, który otworzył restaurację w stolicy, która jako pierwsza w Polsce uzyskała gwiazdkę Michelin. Warto wspomnieć również o innych wybitnych kucharzach takich jak chociażby Karol Okrasa, który swoimi smakami potraw potrafi wprowadzić w osłupienie każdego wymagającego degustatora. Pisząc o polskich kucharzach nie możemy przejść obojętnie obok nie żyjącego już Macieja Kuronia, który stworzył chyba najwięcej książek i przepisów kuchni polskiej.
Polska ma ogromny potencjał w gotowaniu, świadczą o tym chociażby programy kulinarne, które możemy obserwować w telewizji. Nie ma chyba osoby w Polsce, która nie znałaby kuchennych rewolucji Magdy Gessler, czy też takiego programu jak Masterchef junior, w którym to rywalizują ze sobą osoby w bardzo młodym wieku.