Restauracje w miastach rosną jak grzyby po deszczu. Polacy co raz bardziej cenią sobie wykwintne dania serwowane przez profesjonalnych kucharzy.
Dużym zainteresowaniem cieszy się między innymi restauracja włoska, bowiem uważa się, iż na południu Europy kucharze potrafią wydobyć kwintesencję smaku lepiej, niż gdziekolwiek indziej.
Ciekawostką jest to, że uważana za włoski specjał pizza wcale tak naprawdę nie powstała we Włoszech; wymyślono ją i zaczęto przyrządzać w Grecji, natomiast Włochów uważa się na twórców najlepszej pizzy a świecie.
Innym typem restauracji cieszącej się wciąż rosnącą popularnością jest restauracja australijska – co raz częściej chcemy jadać dania rodem z innego kontynentu. Kuchnia wschodnia, choć nie jest nam obca, również zyskuje co raz więcej miłośników. Entuzjastów naszej rodzimej, polskiej kuchni także nie brakuje – Polacy wciąż kochają swojski bigos, kopytka i aromatyczny rosół. Nie brakuje także zwolenników restauracji typu fast food – zapiekanka, hamburger czy kebab rzeczywiście są formą na szybki, ale zdecydowanie niezdrowy obiad.
Dietetycy ostrzegają, iż częste spożycie takich dań przyczynia się do otyłości oraz podniesienia poziomu cholesterolu we krwi. Bardzo szkodliwa jest duża zawartość soli w fast foodach. Innym typem chętnie odwiedzanych restauracji są bary obiadowe i mleczne, w których można zjeść obiad za stosunkowo niewielką kwotę. Serwowane w nich potrawy nie są najwyższych lotów, jednak często bardzo przypominają te domowe i klienci są z nich zadowoleni. Najczęściej z usług takich lokali korzystają osoby samotne, którym nie opłaca się gotować w domu tylko dla jednej osoby, kiedy za niewielką kwotę mogą najeść się do syta na mieście.
Zobacz więcej: DaPietro | Restauracja włoska Kraków