Marzysz o pysznym, kolorowym i wypełnionym w całości mięsem kebabie, jednakże jako że jesteś na diecie, uważasz, że nie możesz sobie na niego pozwolić? Przygotuj zatem samodzielnie zdrową i wartościową wersję tej potrawy. Zajmie ci to kilkadziesiąt minut, a efekt będzie zachwycający.
Każdy dobry kebab musi składać się z wartościowej bułki. Najlepiej by było, gdybyś sam ją upiekł, jednak najprawdopodobniej nie będziesz mieć na to czasu. Udaj się więc do klasycznej piekarni i tam wybierz bułkę wykonaną z mąki żytniej. Sprawdź jej rozmiar, pamiętając, że będziesz musiał zmieścić w niej grube kawałki mięsa i warzyw. Następnie zakup pierś z kurczaka, kilka odmian sałat, cebulę, pomidorki, kukurydzę, jogurt naturalny i czosnek. Po powrocie do domu zajmij się marynowaniem mięsa. Polej je oliwą z oliwek i posyp przyprawą do kebaba bądź samodzielnie stworzoną mieszanką. Pokrój wszystkie warzywa i przygotuj sos z czosnku oraz jogurtu, wkładając go później do lodówki. Następnie podsmaż delikatnie swoją bułkę i umieść w niej wszystkie dodatki. Aby twoja potrawa doskonale się ze sobą połączyła, możesz ją jeszcze umieścić na kilka minut w piekarniku. Zjedz ze smakiem swojego kebaba i ciesz się jego zdrowotnymi właściwościami. Na taką potrawę możesz sobie pozwolić nawet dwa razy w tygodniu.
Oczywiście taki , który zamówisz na telefon, czasami też będzie dobrym rozwiązaniem. Jeżeli bowiem przytrafi ci się taki dzień, w którym nie będziesz mieć czasu dosłownie na nic, lepiej zrobisz, jeśli w jego trakcie zamówisz sobie fast-fooda, aniżeli nie zjesz dosłownie niczego.